Digitalt kurs i koding fire ettermiddager i januar
Big data, kunstig intelligens og selvkjørende biler er snakkiser for tiden, og fremtiden ser ut til å kreve kunnskap og ekspertise om programmering i de fleste sektorer. Hensikten med dette digitale programmeringskurset er bevisstgjøring, kompetanseheving og formidling av erfaringer og praktiske tips. Kurset passer spesielt godt for deg som er leder, styremedlem, nysgjerrig, eller har en rolle innen IT. Du trenger ikke å ha teknisk kompetanse.
Hensikten med dette digitale programmeringskurset er bevisstgjøring, kompetanseheving og formidling av erfaringer og praktiske tips. Kurset passer spesielt godt for deg som er leder, styremedlem, nysgjerrig, eller har en rolle innen IT. Du trenger ikke å ha teknisk kompetanse.
Vi har lagt opp til to samlinger á 2 etterdager, der de 2 første samlingene utgjør del 1 av kurset, og den siste samlingen del 2.
Samling 1: 4+6 januar 2021, kl 15:00-18:00
Samling 2: 12+14 januar 2021, kl 15:00-18:00
Det sendes ut ut Teams-link.
Meld deg på i skjemaet under.
Pris:1500,-
Kurset er delvis sponset av Møre og Romsdal fylkeskommune og BIO2-ordningen. Det er åpent for alle.
Mer om kurset:
I kurset vil vi lære Python-programmering fra helt nybegynnernivå, til å jobbe oss igjennom et stort prosjekt: Project Gutenberg Australia har digitalisert og tilgjengeliggjort 4000 bokmanus fra de siste 100 årene, og disse tekstene skal vi jobbe med! Vi vil gjøre analyser av teksten, som det i prinsippet ville vært mulig å gjøre for hånd, men som ville tatt årevis å gjøre på så mye data.
Kurset er delt i to deler, der hver del består av to kvelder. Disse kveldene vil bestå i blanding av forelesning, oppgaveløsning (av deltakerne, på egen hånd), og gjennomgang av oppgaver i plenum.
Vi vil først gå gjennom de grunnleggende byggeklossene man trenger for å lage et dataprogram, før vi er klare til å begynne å stille spørsmål om/analysere tekstene. For å komme dit vil vi blant annet jobbe med data fra covid-19, der vi ser på smittetallet R (hvor stor forskjell er det egentlig om smittetallet er 1.5 eller 1.7?) og sammenlikner smittekurver på tvers av land.
Videre vil vi analysere hvor vanskelig språk det er i bøkene, se om det er flest mannlige eller kvinnelige hovedpersoner, og se hvordan dette har endret seg de siste 100 årene. Mens kurset pågår vil vi helt sikkert også finne på andre spennende spørsmål vi kan stille, når vi først har disse tekstdataene foran oss.
Vi vil rett og slett utforske store mengder data!
For å lære å programmere er det én ting som gjelder, og det er å gjøre oppgaver. Forelesningene skal forklare de grunnleggende konseptene (hvordan skriver man programmeringskode som blir til et program som datamaskinen forstår, og kan kjøre), men oppgaveløsning er altså essensielt - både i løpet av kurskveldene, men ikke minst som hjemmearbeid. Det vil være spesielt viktig å jobbe med "leksene" mellom de 2 første kurskveldene og de 2 siste.
Målet med hele kurset er å gi deltagerne en introduksjon til programmering i programmeringsspråket Python. Man blir naturlig nok ikke programmerer på et 4 kvelders kurs, men du skal være i stand til å gå videre i dybden på egen hånd etter kurset.
Vi ønsker at deltakerne skal ha en god idé om hva som er mulig med programmering, og hvilke begrensninger som fins…
Nivået er helt nybegynner. Det eneste som trengs er datamaskin (ikke nettbrett) med nettleser (ikke Internet Explorer), og selvfølgelig nettilgang. All programmeringen skjer på nett, i noe som kalles Jupyter notebooks, så det er ikke nødvendig å laste ned noe som helst på forhånd, eller på annen måte forberede seg!
Om kursholderne:
Sunniva Rose har doktorgrad i kjernefysikk fra Universitetet i Oslo (UiO), og har gjennom mastergraden og doktorgraden jobbet med datasimuleringer og analyser av store datamengder fra eksperimenter. Hun har jobbet som nestleder på Center for Computing in Science Education på UiO, sittet i Ludvigsenutvalget og vært med på å få programmering inn i grunnskolen. Hun er en kjent formidler av realfag og teknologi i Norge, og er stadig å se på TV, radio. Denne høsten har hun kommet med boken Vi er stjernestøv - en bok om kjernefysikk for folk flest. Anders Hafreager har doktorgrad i computational physics og statistisk fysikk fra UiO, med stort fokus på programmering. Han har drevet eget app-selskap, skrevet mye kode til større open source-prosjekter, og har i flere år undervist programmering på universitetet. I dag leder han et maskinlærings-team i tech-startupen Cognite, som han har vært med å bygge opp fra 30 til over 400 ansatte.
Sunniva og Anders er forøvrig også gift, har to barn og en katt. Da de skulle gifte fant de ut at de måtte programmere en datasimulering for å finne ut hvem av gjestene som skulle sitte sammen. De kjøpte Tesla aller mest fordi den er en datamaskin med hjul på.